Wortel sap maken
Wortel sap maken kan via ons vrij gemakkelijk en is onder meer goed voor de stofwisseling, de huid en de ogen. Dit lees je ook terug in ons artikel over de wortel smoothie. Wortelen zijn namelijk rijk aan vitamine A, kalium, en antioxidanten. Het maken van je eigen in de keuken is niet alleen eenvoudig, maar zorgt er ook voor dat je kunt genieten van een vers en puur wortel sap, zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen. We geven graag aan je mee hoe je wortel sap maakt met een staafmixer, blender en geven je wat extra tips mee. Lees verder en ga direct aan de slag met het maken van jouw eigen wortelsap!
Wortel sap maken met staafmixer
Als je geen sapcentrifuge of blender hebt, maar wel een staafmixer (dit hebben vele huishoudens), kun je nog steeds zelf wortel sap maken. Deze methode is handig en vereist weinig apparatuur.
Instructies voor wortel sap maken met staafmixer:
Ingrediënten voorbereiden: begin met het schoonmaken van de wortels. Snijd de wortels in kleine stukjes, zodat ze gemakkelijker te pureren zijn met de staafmixer;
Koken of stomen: om het wortel sap makkelijker te bereiden, kun je de wortels kort koken of stomen. Kook de stukjes wortel gedurende 5-10 minuten totdat ze zacht zijn, maar nog steeds oranje zijn. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt pureren;
Pureren met de staafmixer: plaats de (gekookte of gestoomde) wortels in een diepe kom of pan en voeg een beetje water toe (ongeveer 500 milliliter voor 1 kilogram wortels). Gebruik de staafmixer om de wortels te pureren. Als je een dunnere wortel sap wil, voeg dan meer water toe en mix verder met de staafmixer;
Drinken en bewaren wortel sap: schenk het wortel sap in een glas en geniet. Voor een langere houdbaarheid het wortel sap kun je het in een dichte fles bewaren in de koelkast, dit blijft ongeveer 2-3 dagen vers.
Wortel sap maken met blender
Met een blender gaat het maken van wortel sap nog gemakkelijker, zeker als je grote(re) hoeveelheden wortel sap wilt gaan maken. We leggen de bereiding met een blender voor je uit:
Instructies voor wortel sap maken met blender:
Wortels voorbereiden: net als bij de staafmixer, begin je met het schoonmaken en schillen van de wortels. Snijd de wortels in kleinere stukken, dit is makkelijker voor het blenderen;
Blenderen: doe de gesneden wortels in de blender en voeg ongeveer 500 milliliter water toe per kilogram wortels. Begin met het blenderen op een lage snelheid en verhoog dit geleidelijk. Totdat je een gladde massa hebt. Afhankelijk van de kracht van je blender kan dit tussen de 1 en 3 minuten duren;
Wortel sap bereiden: na het blenderen heb je een dikke wortelpuree. Om dit om te zetten in een glad wortel sap, giet je het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek in een kom. Druk met een lepel of vork op de pulp, om zoveel mogelijk sap eruit te persen;
Drinken en bewaren: je kunt het gemaakte wortel sap direct in een glas gieten en opdrinken. Dit is wel het meest verse. Als je het sap later wilt drinken, bewaar het dan in de koelkast in een goed afgesloten fles. Het wortel sap blijft enkele dagen vers.
Extra tips voor heerlijke wortel sap
Voeg citroensap of gember toe: voor wat extra smaak kun je tijdens het blenderen een beetje citroensap of verse gember toevoegen. Dit zorgt voor meer verfrissing of wat meer pittigheid. Er zijn mensen die dit extra lekker vinden;
Combineren met andere groenten en fruit: wortel sap kan goed worden gecombineerd met andere gezonde sappen, zoals sinaasappel en appel. Dit zorgt voor een heerlijke, diverse smaak. Erg leuk om met deze andere groenten en fruit te gaan variëren tijdens het proces van het maken van de wortel sap;
Invriezen: als je meer wortel sap maakt dan je in een paar dagen kunt drinken, dit is zeker het geval met de blender, kun je het sap invriezen. Zorg er dan wel voor dat je dit goed afgesloten invriest, in bijvoorbeeld afgesloten flessen.
Ben je zo overtuigd en genoeg geïnspireerd door ons? Ga aan de slag met wortel sap maken en laat het weten in de reacties hoe jij de wortel sap vond.