Vlierbessen sap maken
Vlierbessen sap maken doen ze al van oudsher en werd door vele grootmoeders gemaakt. Vlierbessen sap staat bekend als functioneel levensmiddel. Het staat onder meer bekend als goed voor je immuunsysteem en het schijnt zelfs zo krachtig te zijn dat je met vlierbessen van de griep af kunt komen, naast dat het helpt tegen verkoudheid. Wij van Yuice.nl helpen je graag met dit artikel voor het maken van vlierbessen sap.
Voordat je begint met het maken van vlierbessen sap, is het belangrijk om de bessen op de juiste manier te plukken. Dit kan uit eigen tuin of in de natuur. Vlierbessen groeien in grote trossen aan de vlierstruik en zijn meestal pas rijp aan het einde van de zomer en/of het begin van de herfst. De vlierbessen moeten wel echt volledig rijp zijn voordat ze worden geplukt; onrijpe bessen zijn namelijk ongezond, omdat ze kleine hoeveelheden cyanide bevatten. Rijpe vlierbessen kun je herkennen aan hun donkerpaarse tot zwarte kleur, ook laten ze zich gemakkelijk van de tros plukken.
Nadat je de bessen hebt geplukt dien je ze, net als bij het maken van druivensap, goed te wassen. Verwijder verder alle onrijpe of beschadigde bessen, evenals de steeltjes. Het is aan te raden om alleen de bessen zelf te gebruiken voor het maken van vlierbessen sap! Je kunt overigens ook met vlierbessen sap, vlierbessen jam maken. Lekker voor op brood, of voor op een cracker.
Plukken van vlierbessen en voorbereiden vlierbessen sap
Hier hebben we nogmaals de tips voor het plukken en voorbereiden van vlierbessen sap voor je op een rijtje gezet:
Kies de juiste tijd om te plukken: vlierbessen zijn meestal pas rijp en klaar om te plukken vanaf augustus tot en met oktober. Houd de bessen goed in de gaten, ze moeten volledig donkerpaars tot zwart zijn voordat je ze plukt;
Pluk in de ochtend: Het is het beste om vlierbessen vroeg in de ochtend te plukken, zo zijn ze het sappigst en meest geconcentreerd;
Gebruik een schaar of snoeischaar: om schade aan de bessen en struiken te voorkomen, kun je het beste een schaar of snoeischaar gebruiken om de trossen vlierbessen af te knippen. Je zorgt er ook voor dat met een schaar of snoeischaar geen bessen worden geplet en verloren gaan;
Kies gezonde struiken: let erop dat je plukt van struiken die in een schone omgeving groeien. Het liefst niet bij een drukke weg of in een industriegebied;
Pluk selectief: pluk echt selectie met alleen de bessen die volledig rijp zijn. Onrijpe bessen zijn licht van kleur en kleiner. Deze kunnen giftig zijn.
Stap voor stap vlierbessen sap maken
Nu je jouw eigen vlierbessen hebt geplukt en hebt gewassen, ben je klaar om vlierbessen sap echt te gaan maken. Er zijn ook het maken van dit specifieke sap meerdere methoden, maar we gaan ons in deze richten op de meest gebruikelijke methode, die best simpel is:
Ingrediënten vlierbessen sap:
- 1 kilogram vlierbessen (ongeveer 2-3 kopjes);
- 500 milliliter water;
- Suiker of honing naar smaak.
Benodigdheden voor het maken van vlierbessen sap:
- Grote pan;
- (Houten) lepel;
- Zeef of kaasdoek;
- Schone flessen of potten om het vlierbessen sap in op te slaan.
Bereiden van vlierbessen sap:
Vlierbessen aan de kook brengen: plaats de schoongemaakte vlierbessen in een grote pan en voeg het water toe. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het begint te koken, zet je het vuur lager en laat je het zachtjes sudderen. Gebruik een (houten) lepel om de bessen voorzichtig te pletten bij het koken, zodat het vlierbessen sap vrijkomt. Laat het mengsel ongeveer 20-30 minuten sudderen totdat de bessen zacht zijn en het vlierbessen sap eruit is;
Het vlierbessen sap zeven: haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Plaats vervolgens een zeef of kaasdoek over de pan, of nadat je de inhoud in een grote kom hebt gedaan en giet het bessensapmengsel erdoorheen. Druk met de achterkant van bijvoorbeeld een lepel op de bessen om zoveel mogelijk sap vrij te krijgen. Als je een kaasdoek gebruikt, kun je de doek samenknijpen om het sap eruit te persen;
Zoeter maken en het bewaren van het vlierbessen sap: als je het sap zoeter wilt maken, kun je nu suiker of honing toevoegen, terwijl het sap nog warm is. Roer goed doordat totdat de suiker of honing volledig is opgelost. Schenk het sap in schone flessen of potten en sluit deze goed af. Bewaar het sap in de koelkast, het vlierbessen sap is enkele weken in de koelkast houdbaar. Je zou het ook kunnen invriezen.
Appel vlierbessen sap maken?
We hebben ook nog een lekkere variant voor jou, namelijk vlierbessen sap met appel. De combinatie van appel met vlierbessen gaat goed samen, de appel zorgt namelijk voor een frisse en zoete smaak. Wanneer je vaker vlierbessen sap maakt is het zeker een goede optie om ook eens voor de appel vlierbessen sap te gaan. Eigenlijk is het in principe hetzelfde als bovenstaande methode, alleen dan verwerk je er appels in. Voor het gemak hebben we het weer duidelijk voor je verwerkt in een opsomming:
Bereiding appel vlierbessen sap
Ingrediënten:
- 1 kilo appels;
- 500 gram vlierbessen;
- 1 liter water;
- Honing of suiker naar smaak.
Bereidingswijze:
- Was de appels en vlierbessen grondig;
- Verwijder de steeltjes van de vlierbessen en snijd de appels in grote stukken;
- Doe de appels en vlierbessen in een grote pan en voeg 1 liter water toe;
- Breng de combinatie van appels, vlierbessen en water aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes pruttelen;
- Giet het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek om het sap te scheiden van de pulp;
- Voeg naar smaak honing of suiker toe voor wat extra zoetigheid;
- Laat het appel vlierbessen sap afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Wanneer vlierbessen sap drinken?
Na het vlierbessen sap maken zijn er diverse manieren om het op te drinken, om goede (en extra) voedingsstoffen binnen te krijgen:
Dagelijks drinken: drink dagelijks een klein glas vlierbessensap, vooral tijdens de wintermaanden, dit is goed voor je immuunsysteem. Je kunt het puur drinken of nog wat mengen met water (of een andere gezonde sap);
Warme drank: in de wintermaanden kun je vlierbessen sap ook opwarmen en combineren met wat honing en citroen. Dit is kalmerend en ontspannend voor je lichaam;
Ingrediënt voor cocktails: vlierbessensap kan ook worden gebruikt als ingrediënt in cocktails of mocktails. Probeer het bijvoorbeeld te mengen met (bruis)water en een scheutje gin voor een lekkere cocktail. De unieke smaak van vlierbessen combineert goed met andere (frisse) dranken!
Succes en laat het ons in de reacties weten of jij je vlierbessen sap in de nazomer of tijdens de herfst al hebt gemaakt. Voor onder andere smoothie tips en meer artikelen weet je ons te vinden.
Veelgestelde vragen over vlierbessen sap maken
Hoe maak je vlierbessensap van verse vlierbessen?
Om vlierbessensap te maken, begin je met het oogsten van rijpe vlierbessen. Was ze goed en kook ze in een pan met water. Laat het mengsel sudderen tot de bessen openbarsten en pers dan het sap uit met een fijne zeef of kaasdoek. Koel het vlierbessensap af voordat je het serveert.
Zijn er voordelen voor de gezondheid aan het drinken van vlierbessensap?
Vlierbessensap staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten en vitamine C. Het wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en verkoudheden en griep te helpen voorkomen. Maar het is zeker belangrijk om het sap goed te bereiden, omdat rauwe vlierbessen toxische stoffen bevatten.
Hoe kun je vlierbessensap conserveren?
Vlierbessensap kan worden geconserveerd door het te pasteuriseren en in afgesloten flessen of potten te bewaren. Je kunt het sap ook invriezen in ijsblokjesvormpjes voor later gebruik. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten zijn om de houdbaarheid te verlengen.
Super interessante blog, had er zelf nog nooit van gehoord maar ga het zeker eens uitproberen!
goeie duidelijke blog, de vlierbessen sap is echt een aanrader.
Het lijkt me heerlijk om eens zelf vlierbessensap te maken, hele interessante blog!