Groente smoothies

Een groente smoothie is een aanrader om op deze manier meer groenten in je lichaam te laten opnemen, wat onder meer goed is voor als je een dieet volgt, maar ook gewoon voor je dagelijkse gezondheid. De groente smoothie is niet alleen gezond, maar ook gemakkelijk te bereiden en aan te passen aan jouw eigen smaak. Door verschillende groenten te combineren, kun je een verscheidenheid aan smaken krijgen, wat lekker is, maar waarmee je ook goed kan variëren. Groente smoothies zijn ook handig voor mensen die moeite hebben om voldoende groenten te eten.

Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om het maken van een groente smoothie. Je kunt kiezen uit vele groenten, zoals spinazie (lees hier meer over de spinazie smoothie), avocado, paksoi, (eikenblad -of veld)sla, andijvie, Chinese kool, komkommer, selderij en wortels. Al zijn er nog meer groenten die je kan gebruiken voor jouw groente smoothie, maar dan zijn we wel even bezig. Voor een lekkere textuur, die romig is, kun je o.a. zoete aardappel toevoegen. Hier zijn enkele combinaties om te proberen voor jouw groente smoothie:

  • Spinazie, banaan, avocado en kokoswater;
  • Boerenkool, appel, komkommer en citroensap;
  • Wortel, sinaasappel, gember en kurkuma;
  • Selderij, ananas, munt en kokosmelk;
  • Andijvie, avocado, mandarijn, banaan en bleekselderij (deze combinatie is een fijne ontbijt smoothie).

Met deze combinaties kun je experimenteren en ontdekken wat je het lekkerst vindt.

Groente smoothie maken

Stap-voor-stap bereiding voor je groente smoothie

Het bereiden van een groente smoothie is op zich makkelijk. Volg deze stappen voor een perfecte groente smoothie:

  • Kies allereerst je groenten en fruit: begin met het kiezen van je favoriete groenten en fruit;
  • Voeg een vloeistof toe: gebruik water, kokoswater, amandelmelk of een andere plantaardige melk. Dit helpt de ingrediënten makkelijker te mengen.
  • Extra ingrediënten: voor een romigere smoothie kun je een beetje yoghurt of een handvol noten toevoegen;
  • Blenden: mix alle ingrediënten in een blender tot een vloeiende smoothie;
  • Proeven en aanpassen als echte smoothie expert: proef je smoothie en pas de smaak aan door meer fruit, groenten of een vleugje honing toe te voegen indien nodig. Voor meer zoetigheid.

Groente smoothie zonder fruit?

In dit artikel geven we ook graag aan je mee hoe je een fijne groente smoothie maakt zonder fruit, vandaar dat we ook een recept voor je klaar hebben staan zonder fruit:

  • 200 ml water of ongezoete amandelmelk als basis vloeistof;
  • 1 handvol spinazie voor vitamines;
  • 1/2 komkommer, geschild, voor een frisse smaak en vocht;
  • 1/2 avocado voor een romige textuur en gezonde vetten;
  • Klein stukje gember, geschild, voor wat pittigheid;
  • Sap van 1/2 citroen voor een frisse, lichtzure smaak;
  • Snufje zout om de smaken in balans te brengen.
Groente smoothie

Bittere groente smoothie?

Sommige groenten, zoals boerenkool of rucola, kunnen een behoorlijk bittere smaak geven aan je smoothie. Geen zorgen, dat los je makkelijk op! Gooi er wat zoets bij, zoals een banaan, mango of een scheutje honing. Dadels of vijgen doen het trouwens ook supergoed als natuurlijke zoetmakers. Wil je het wat frisser maken? Een beetje sinaasappel-, citroen- of limoensap doet ook goed en geeft je groente smoothie meteen een lekkere boost. En voor een extra romige touch kun je wat amandel- of kokosmelk toevoegen – ideaal om de smaken lekker zacht te maken.

Hoe kun je jouw groente smoothie het beste bewaren?

Als je een groente smoothie niet meteen opdrinkt, kun je ‘m prima even bewaren, maar er zijn wel wat trucjes om de smaak en voedingswaarde zo goed mogelijk te houden. Giet je smoothie in een luchtdichte fles of pot – zo voorkom je dat zuurstof erin komt, want dat kan de smaak en kwaliteit aantasten. Zet ‘m daarna direct in de koelkast. Het is slim om je smoothie binnen 24 uur op te drinken, want hoe langer je wacht, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Plus, vers is gewoon het allerlekkerst!

Wil je je groente smoothie langer bewaren? Dan kun je jouw smoothie invriezen. Giet de smoothie in handige porties, bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes of kleine bakjes, en vries ze in. Als je er weer zin in hebt, kun je de smoothie rustig in de koelkast laten ontdooien. Tip: blend de smoothie na het ontdooien nog even kort door elkaar om de textuur weer lekker romig te maken. Zo heb je altijd een gezonde optie op voorraad, zonder dat je hoeft te haasten!

Gezonde optie voor jouw lichaam

Groente smoothies zijn een veelzijdige optie voor elk moment van de dag. Of het nu als ontbijt, bij de lunch, als tussendoortje of bij het avondeten is. Deze smoothies bieden een gemakkelijke manier om een veel voedingsstoffen binnen te krijgen en kunnen worden aangepast aan elke persoonlijke smaak. Je kunt bijvoorbeeld ook extra superfoods zoals chiazaad, lijnzaad of spirulina toevoegen voor een extra gezondheid boost. Voor een eiwitrijke smoothie kun je een schepje eiwitpoeder toevoegen, wat vooral handig is na het sporten.

Een groente smoothie kan je helpen om af te vallen, maar ook om jouw levensstijl meer op orde te krijgen en gezonder te gaan leven. Of je nu op zoek bent naar een energierijke start van de dag of een gezond tussendoortje, een groente smoothie is jouw uitkomst. Probeer verschillende combinaties en geniet van de vele voordelen die groente smoothies te bieden hebben.

Ga je toch liever voor een fruit smoothie? Ook hier hebben we vele tips voor. Yuice helpt je graag als online inspiratiebron op het gebied van smoothies, sappen en meer.