Smoothie bowl Bali

Ben je naar Bali op vakantie geweest en heb je genoten van het eten en drinken aldaar? Naast natuurlijk de prachtige natuur. Op dit Indonesische eiland heb je misschien genoten van de smoothie bowl? Wij hebben een recept voor je dat grotendeels overeenkomt met de smoothie bowls op Bali. Het is wel slechts een van de varianten. De smoothie bowl Bali is zeker een culinair hoogstandje. En met ons basisrecept denk je zeker terug aan die lekkere smoothie bowls die je tijdens je vakantie op Bowl hebt gegeten. 

Waarom een smoothie bowl Bali?

Het toerisme op Bali is enorm gegroeid in de afgelopen jaren en met het toerisme kwam ook een groeiende vraag naar gezonde en ook wel hippie-achtige eet -en drink gelegenheden. Zeker voor toeristen en met name toeristen die veel met gezondheid bezig zijn viel dit goed in de smaak. Helemaal bij toeristen die dit ook uiten in de vorm van meditatie; yoga. Grotendeels hierdoor ontstond de trend van de smoothie bowl Bali, waarin verse, lokale ingrediënten werden gecombineerd tot kleurrijke en schitterend uitziende smoothie bowls.

Op Bali vind je dus door de populariteit veel cafés en restaurants die gespecialiseerd zijn in smoothie bowls, vaak geserveerd met tropisch fruit zoals mango, papaja, passievrucht en natuurlijk; dragon fruit (waar we recent ook een artikel over maakten; smoothie bowl dragon fruit). Wat deze bowls zo bijzonder maakt, is de versheid van de lokale ingrediënten, ze komen direct uit de natuur. Bali’s warme klimaat en vruchtbare grond maken het ideaal voor het verbouwen van exotische fruitsoorten, die dus ook worden opgenomen in de lokale smoothie bowls.

Bekende smoothie bowl ingrediënten op Bali

Wat een smoothie bowl Bali onderscheidt van de reguliere smoothie bowls, zijn zoals eerder gezegd de unieke lokale ingrediënten, die veelal in de bowls worden verwerkt. Deze ingrediënten zorgen niet alleen voor een tropische smaak, maar voegen ook tal van voedingsstoffen toe. Hieronder een aantal typische ingrediënten die je vaak terugziet in een smoothie bowl op Bali:

  • Tropisch fruit zoals mango, ananas, papaja, banaan en dragon fruit;

  • Kokoswater en kokossnippers worden vaak gebruikt in smoothie bowls op Bali;

  • Açai komt oorspronkelijk uit Brazilië, is het ook op Bali een populaire toevoeging aan smoothie bowls. Deze paarse bes staat bekend om zijn  antioxidanten en wordt vaak gecombineerd met andere superfoods zoals chiazaad of gojibessen;

  • Chiazaad is een superfood dat je in vrijwel elke smoothie bowl op Bali tegenkomt. Deze zaadjes zitten boordevol vezels, eiwitten en omega-3-vetzuren;

  • Voor wat extra crunch wordt granola vaak toegevoegd als topping. Op Bali vind je vaak zelfgemaakte, geroosterde granola, met lokale ingrediënten, zoals kokos, cashewnoten en tropisch fruit;

  • Een andere typische vrucht die vaak wordt gebruikt als topping in Bali smoothie bowls is passievrucht;

  • Bali staat ook bekend om zijn kruiden en specerijen en kurkumapoeder wordt soms gebruikt om smoothie bowls een subtiele smaak te geven.

Smoothie bowl Bali basisrecept

Nu je weet bekende en veelgebruikte ingrediënten zijn van smoothie bowls op Bali en waarom ze zo populair zijn en zijn geworden hebben we vanuit Yuice weer een basisrecept voor je. Zoals je van ons gewend bent is ie vrij gemakkelijk te maken:

Benodigdheden smoothie bowl Bali:

  • 1 bevroren banaan;
  • 100 gram bevroren dragon fruit of açai puree;
  • 100 ml kokoswater of kokosmelk;
  • 1 eetlepel chiazaad;
  • Toppings: vers fruit (zoals mango, ananas, passievrucht), granola, kokossnippers, gojibessen en noten.

Bereiding:

  • Doe de bevroren banaan, dragon fruit of açai, kokoswater en chiazaad in je blender en mix totdat het romig en glad is;

  • Schenk in een kom: giet de smoothie in een mooie (liefst Balinees-achtige) kom. Probeer de bovenkant glad te strijken voor een mooie uitstraling;

  • Voeg de toppings toe: dit is waar je creatief kunt worden en de smoothie bowl Bali nog meer naar eigen smaak kunt samenstellen. Voeg vers fruit toe, zoals mango, ananas en passievrucht, gevolgd door een handje zelfgemaakte granola. Werk de smoothie bowl toppings af met kokossnippers, gojibessen en eventueel nog wat honing, mocht je de bowl nog wat zoeter willen hebben.

Geniet! Je Bali-geïnspireerde smoothie bowl is klaar om van te genieten. Laat ons weten wat je ervan vond en wie weet heb je nog tips voor ons! Laat het ons weten.