Perensap maken
Peren kennen we allemaal wel als fruitsoort. Je hebt handperen, maar ook stoofperen, lekker om zo te eten, maar ook lekker om te verwerken in smoothies of andere recepten. Ook worden peren gebruikt als jam. Zat eet en drink producten dus waar peren in kunnen worden verwerkt. Alleen wij gaan vandaag dieper in op perensap maken.
Perensap, wordt ook wel diksap genoemd, heeft een fijne en zoete smaak. Het proces om perensap te maken is eigenlijk best eenvoudig en met een paar ingrediënten heb je zo een lekkere perensap in huis. Hieronder nemen we je graag mee in het proces van perensap.
Hoe perensap maken?
Ingrediënten perensap:
- 2 tot 3 kg rijpe peren (het liefst Doyenné du comice peren of Conference peren. Dit zijn de allerlekkerste peren);
- 500 milliliter water;
- Suiker of honing naar smaak;
- Citroensap.
Benodigdheden voor het maken van perensap:
- Grote pan;
- Zeef of kaasdoek (net als bij het maken van druivensap);
- Lepel;
- (Schone) flessen.
Instructies perensap maken:
Peren voorbereiden: was de peren goed om vuil te verwijderen. Schil de peren (indien gewenst), de schil bevat wel meer voedingsstoffen. Snijd vervolgens de peren in kwarten en verwijder het klokhuis en de pitten;
Peren koken: doe de peren in een grote pan en voeg het water toe. Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het zachtjes sudderen, totdat de peren zacht zijn. Dit duurt meestal 20 tot 30 minuten (wel afhankelijk van hoe rijp de peren zijn);
Sap eruit halen: haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Gebruik een staafmixer om de peren in de pan te pureren, of gebruik een zeef om het sap van het vruchtvlees te scheiden. Als je een nog gladder perensap wil, kun je het mengsel door een kaasdoek gieten en het sap eruit persen;
Zoeter maken: proef het perensap en voeg naar smaak wat suiker of honing toe. Roer goed door totdat de suiker of honing volledig is opgelost in de perensap. Eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen voor extra frisheid;
Bewaren: schenk het perensap in schone flessen. Als je het perensap direct wil opdrinken, laat het dan afkoelen en bewaar het in de koelkast (maximaal 3 dagen). Voor langere houdbaarheid kun je het sap wecken. Zie: hieronder.
Perensap wecken? Houdbaarheid verlengen
Wecken is een oude methode, waarmee je producten langer houdbaar kunt maken. Het wecken van perensap zorgt ervoor dat je het sap maandenlang kunt bewaren zonder dat het bederft. Perensap wecken is ideaal voor als je het gehele jaar wilt kunnen genieten van perensap. Naast perensap maken geven we het wecken van perensap ook graag aan je mee:
Instructies perensap wecken:
Voorbereiding: vul schone weckpotten of flessen met warme perensap, laat ongeveer 2 centimeter ruimte over aan de bovenkant van de (weck)potten of flessen. Dit voorkomt dat de potten of flessen barsten tijdens het wecken. Veeg de randen van de potten schoon en sluit ze goed af met gesteriliseerde deksels;
Wecken: plaats de potten of flessen in een grote pan met een rekje op de bodem. Vul de pan met voldoende water om de potten volledig onder te dompelen. Breng het water aan de kook en laat de potten of flessen gedurende 25 tot 30 minuten koken. Zorg ervoor dat het water deze 25/30 minuten borrelt;
Afkoelen en bewaren: haal de potten of flessen voorzichtig uit het water en laat ze afkoelen op een theedoek. Na verloop van tijd hoor je een ‘plop’-geluid, wat aangeeft dat de potten goed vacuüm zijn getrokken. Bewaar de afgekoelde potten op een koele, donkere plaats. Het geweckte perensap kan op deze manier tot een jaar goed blijven.
Hoe perensap bewaren?
Als je perensap niet gaat wecken zijn er ook andere manieren om perensap goed te bewaren. Vers perensap kan in de koelkast worden bewaard en blijft ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Het is belangrijk om het perensap wel in een luchtdichte fles of karaf te bewaren. Verdere bewaarmethoden delen we graag met je:
- Invriezen: als je grotere hoeveelheden perensap hebt gemaakt, kun je het ook invriezen. Giet het perensap in diepvriesbestendige zakjes, laat dan wel een beetje ruimte over voor uitzetting en vries het in. Ingevroren perensap kan tot 6 maanden worden bewaard. Ontdooi het sap langzaam in de koelkast wanneer je het wilt gaan opdrinken;
Perensap wecken: zoals hierboven beschreven, zorgt wecken ervoor dat je perensap tot een jaar goed blijft. Dit is de beste optie voor lang(er) smaak behoudt.
Hebben we je zo voldoende inspiratie gegeven voor het maken van perensap en het wecken ervan? Laat het ons weten in de reacties.