Ditmaal een ietwat ander artikel vanuit Yuice, we willen het graag deze keer met je hebben over hoe je perenmoes maakt. Eerder hadden we het al over perensap maken, maar met deze variant maak je van de peren een lekkere moes! De herfst komt er alweer aan en er zijn peren ruimschoots aanwezig. Perenmoes maken is een tijdloze klassieker en is heerlijk als dessert of als bijgerecht. Het maken van perenmoes is niet heel spannend en kan vrijwel iedereen. In dit artikel leggen we je graag uit wat perenmoes is, welke peren je het beste kunt gebruiken, welke ingrediënten en hoe je stap voor stap perenmoes maakt.
Wat is perenmoes?
Perenmoes is, zoals de naam het ook al zegt, een gepureerde bereiding van peren, te vergelijken met appelmoes. Het is toch wel een populair bijgerecht, zeker in de herfst en in de winter. Perenmoes heeft een zachtere, subtielere smaak dan appelmoes en wordt vaak gecombineerd met kruiden, zoals kaneel en nootmuskaat, om de natuurlijke zoetheid van de peren naar voren te brengen.
Het fijne aan perenmoes is dat het veelzijdig is: je kunt het namelijk zowel warm als koud eten, plus het past perfect bij hartige gerechten, zoals stoofschotels, maar ook bij zoete desserts, zoals pannenkoeken of yoghurt. Tot slot is het ideaal om van je overtollige peren af te raken, mocht je nog peren over hebben raden we het ook zeker aan om hier perenmoes van te maken. Zo ben je ook duurzaam bezig.
Welke peren gebruik je?
Niet alle peren zijn hetzelfde en sommige soorten peren lenen zich beter voor perenmoes dan andere. Over het algemeen wil je een peer die sappig en zoet is, maar niet te papperig wordt tijdens het koken. Hier zijn enkele peren soorten die ideaal zijn voor perenmoes:
- Conference peren: dit zijn waarschijnlijk de meest voorkomende peren in de supermarkt. Ze zijn stevig, hebben een milde zoetheid en behouden hun vorm goed tijdens het koken. Dit maakt ze perfect voor een zachte, maar niet waterige perenmoes;
- Doyenné du Comice: deze peren zijn sappig en zoet. Ze kunnen tijdens het koken iets meer vocht verliezen, maar dit geeft de perenmoes een zeer volle smaak. Als je van een rijkere, intensere smaak houdt, zijn deze peren de beste keuze;
- Gieser Wildeman: deze stoofperen zijn ideaal als je een wat stevigere perenmoes wilt met een kruidig tintje. Ze hebben van nature een iets kruidige smaak, die perfect combineert met kaneel en nootmuskaat.
Hoewel je kunt experimenteren met verschillende peren soorten, is het belangrijk om te onthouden dat de textuur van je perenmoes afhankelijk is van de peren die je gebruikt. Het kan leuk zijn om verschillende soorten peren te combineren om een unieke smaak te creëren.
Hoe perenmoes maken?
Nu leggen we je graag uit hoe je perenmoes maakt. Het fijne aan perenmoes is dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. De basis bestaat natuurlijk uit peren, maar daarnaast kun je de smaak verrijken met kruiden en zoetstoffen naar keuze. Perenmoes maken doe je zo met ons basisrecept:
- 1 kg rijpe peren (dit zijn ongeveer 5-6 peren);
- 50 ml water;
- 1 eetlepel citroensap;
- 1 eetlepel suiker of honing;
- 1 theelepel kaneel;
- Snufje nootmuskaat.
Stap voor stap perenmoes maken
Nu je de juiste peren in huis hebt of hebt gekozen om te kopen in de supermarkt of op de markt en je ingrediënten klaar hebt liggen, is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van perenmoes. Het proces is vrij eenvoudig, maar het vereist wel een beetje geduld. Hieronder vind je de stappen voor het maken van een lekkere perenmoes:
- Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Als je biologische peren gebruikt, kun je ervoor kiezen om de schil te laten zitten voor extra vezels en een wat robuustere textuur. Dit is naar smaak;
- Doe de peren in een pan, voeg het water en de citroensap toe. De citroensap helpt om de peren hun kleur te laten behouden en voegt wat frisheid toe aan de smaak;
- Breng het geheel aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat de peren zachtjes (door)sudderen. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe rijp de peren zijn. De peren moeten zacht genoeg zijn om gemakkelijk te kunnen pureren;
- Voeg de kruiden toe, als je kaneel, nootmuskaat of andere smaakmakers wilt toevoegen, is dit het moment. Roer alles goed door zodat de smaken zich kunnen vermengen;
- Pureer de peren, wanneer de peren zacht zijn, kun je ze pureren. Gebruik een staafmixer voor een gladde perenmoes, of een pureestamper als je van een iets grovere textuur houdt. Dit is ook het moment om te proeven en te beslissen of je wat extra zoetstof wilt toevoegen, zoals suiker of honing.
- Laat de perenmoes afkoelen. Je kunt de moes direct warm serveren, of laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Perenmoes blijft in een luchtdichte fles of bak ongeveer een week goed in de koelkast, maar je kunt het ook invriezen voor een langere houdbaarheid.
Nu je met dit artikel weet hoe je perenmoes maakt geven we je graag nog mee waarvoor je perenmoes het beste kunt gebruiken. Nadat je de perenmoes hebt gemaakt kun je de perenmoes gebruiken bij je ontbijt, bijvoorbeeld in je yoghurt of bij je pannenkoeken. Maar je kunt ook de perenmoes gebruiken als bijgerecht, zeker bij zware gerechten, zoals een stoofpotje met wild vlees. Tenslotte is het ook heerlijk als topping bij ijs, cake of een (warme) brownie. De perenmoes wordt vrijwel het meest gebruikt in desserts.
Geniet van jouw perenmoes en bij vragen weet je ons te vinden!