Gezonde sappen zijn een goede manier om vele voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze kunnen bijdragen aan je dagelijkse inname van vitamines, mineralen en antioxidanten. Veel mensen gebruiken sappen als een manier om meer groenten en fruit aan hun dieet toe te voegen. Wat onder meer kan helpen aan het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het verhogen van de energieniveaus. Ook zijn sappen hydraterend en kunnen ze een verfrissende manier zijn om je dorst te lessen, vooral op warme Zomerse dagen.
Tips voor het maken van gezonde sappen
Bij het maken van gezonde sappen is het belangrijk om een balans te vinden tussen verschillende soorten ingrediënten. Kies een mix van zowel fruit als groenten, eigenlijk net als bij de juice recepten en bij het maken van smoothies, om een goede balans tussen zoet en voedingsstoffen (binnen) te krijgen. Fruit zoals appels, peren en citrusvruchten voegen natuurlijke zoetheid toe, terwijl groenten zoals wortels, spinazie en komkommers veel vitamines en mineralen bieden. Daarnaast kun je nog kruiden en specerijen toevoegen, zoals gember, kurkuma of munt toe om extra smaak toe te voegen. Maar ook geven deze extra’s nog meer gezondheidsvoordelen. Tot slot kun je er zelfs voor kiezen om gezonde vetten toe te voegen aan je sap. Door bijvoorbeeld een theelepel lijnzaadolie toe te voegen, chiazaad of avocado.
Superfood toevoegen aan jouw gezonde sap?
Je kunt zoveel kanten op als het gaat om gezonde sappen, zo kun je zelfs superfoods toevoegen aan jouw sap, om een extra voedingsboost te krijgen. Zo kun je onderstaande toevoegen:
- Spirulina: Rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen;
- Chlorella: Bevat veel chlorofyl en is goed voor ontgifting;
- Tarwegras: Rijk aan chlorofyl, vitamines en mineralen.
Hoe gezonde sappen en extra's bereiden?
Je kunt de sappen (en exentuele extra’s) mixen en bijvoorbeeld met een lepel gaan roeren, maar voor de beste resultaten gebruik je een slowjuicer. Dit geldt ook bij onder meer gember sap maken. Een slowjuicer is voor dit soort sappen erg belangrijk. Deze behoudt namelijk meer voedingsstoffen en geeft meer sap. Hiervoor dien je de ingrediënten in stukken te snijden, waarna je ze in de slowjuicer doet. Start wel met de zachte ingrediënten, vervolgens bouw je het op met hardere ingrediënten. Bijvoorbeeld met appels of mango’s.
Drink jouw gezonde sappen vers!
Drink jouw gezonde sap direct na het maken om de maximale voedingswaarde te behouden. Vers sap bevat meer vitamines en mineralen dan sap dat langere tijd is bewaard in de koelkast. Als je het sap toch wilt bewaren, doe dit dan in een luchtdichte fles in de koelkast en drink het op binnen 24 uur. We hopen dat je zo voldoende tips hebt voor jouw gezonde sap. Mocht je meer willen weten over smoothies, juice en gezonde sap recepten, je weet ons te vinden!