Alle artikelen Gezonde sappen

Druivensap maken

Druivensap maken

Druivensap is niet alleen lekker maar ook al erg oud, vroeger werd druivensap gemaakt met de voeten. Men wist vroeger al dat vers druivensap gezond was. Druiven zijn namelijk onder meer een uitstekende bron van antioxidanten, vooral resveratrol, wat kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Ook bevatten druiven vitamine C, kalium en vezels, wat helpt bij het versterken van je immuunsysteem, het in balans houden van je bloedsuikers en de vezels zijn goed voor je spijsvertering. Eigenlijk al genoeg redenen om druivensap te maken.

Last but not least, druivensap is ook goed als het gaat om de hydratie van je lichaam, vanwege de naturlijke suikers die erin zitten. We nemen je verder graag mee in het proces; hoe druivensap maken?

Voordat je begint met het maken van druivensap, is het belangrijk om de juiste soort druiven te kiezen. Je hebt namelijk verschillende druiven, zoals witte (onze favoriet en zeker ook populair), rode en blauwe druiven. Witte druiven geven een lichtere druivensap, waarbij rode en blauwe druiven zorgen voor een ietwat meer donkere druivensap en een rijkere smaak. Afhankelijk van je eigen smaak kun je één soort gebruiken of een mix van verschillende druiven, mocht je ze allen fijn en lekker vinden.

Witte druivensap maken

Het is daarnaast belangrijk om te kiezen voor rijpe druiven, omdat deze de meeste smaak hebben en natuurlijke suikers bevatten. Wanneer je de druiven hebt (geplukt) uit eigen tuin of in de natuur, dien je eerst de druiven goed te wassen, om het vuil en pesticiden te verwijderen. Als je biologische druiven gebruikt, is de kans op resten van pesticiden kleiner, maar desondanks raden we aan om de druiven altijd goed te wassen. Vervolgens kun je door en de druiven gaan maken aan de hand van diverse apparatuur.

Druivensap maken met blender

Als je geen speciale apparatuur hebt, zoals een sapcentrifuge of slowjuicer, kun ook druivensap maken met je blender. Het enige wat je naast een blender nog nodig hebt is een zeef of kaasdoek:

  • Begin met het wassen van de druiven en verwijder eventuele steeltjes;
  • Doe de druiven in je blender en voeg een kleine hoeveelheid water (een kopje) toe om de druiven makkelijker te kunnen blenderen. Dit helpt ook om het druivensap iets vloeibaarder te maken;
  • Blender de druiven op hoge snelheid totdat je een gladde sap hebt. Dit duurt 1 á 2 minuten;
  • Plaats een zeef of een kaasdoek over een kom en giet het mengsel erin. Druk met de achterkant van bijvoorbeeld een lepel op het mengsel om zoveel mogelijk sap eruit te persen. Een kaasdoek werkt het beste trouwens, hiermee kun je er nog meer sap uithalen;
  • Schenk het gezeefde druivensap in een fles of karaf en bewaar het in de koelkast.

Aan de hand van druivensap maken met de blender kun je op zich vrij snel genieten van jouw eigen gemaakte druivensap. Een blender verwijdert niet al het vruchtvlees, maar met een blender behoud je wel meer vezels, wat zorgt voor nog meer voedingsstoffen in je druivensap.

Druivensap maken met slowjuicer

Een slowjuicer is een fijn apparaat en een goede keuze voor het maken van druivensap. Hiermee is je druivensap helder en voedzaam. De slowjuicer werkt door de druiven langzaam te persen, waardoor de maximale hoeveelheid sap wordt onttrokken. Met een slowjuicer krijg je geconcentreerd en puur sap, boordevol vitamines:

  • Was de druiven grondig en verwijder de steeltjes;
  • Doe de druiven in kleine porties in de slowjuicer. Door langzaam te persen, zorgt de slowjuicer ervoor dat elk druppel sap uit de druiven wordt gehaald, terwijl het vruchtvlees en de schillen gescheiden worden (ideaal!);
  • Het druivensap zal langzaam uit de slowjuicer komen en kan direct worden opgevangen in een glas of een fles. Het overgebleven pulp, wat zich nog bevindt in de slowjuicer, kan worden gebruikt voor andere recepten, zoals gezonde smoothies;
  • Bewaar het sap in de koelkast en drink het druivensap op binnen een paar dagen (of natuurlijk direct).

Druivensap maken met een slowjuicer heeft eigenlijk wel onze voorkeur, gezien je het maximale eruit haalt en je letterlijk ook je overgebleven pulp kan hergebruiken. Met een slowjuicer krijg je geconcentreerd druivensap.

Op een andere manier druivensap maken

Naast het gebruik van een blender of slowjuicer, zijn er nog andere methoden om druivensap te maken. Dit kan onder meer met een sapcentrifuge of door middel van het koken van druivensap in een pan. Een sapcentrifuge is snel en effectief, maar kan door de hoge snelheid en de warmte voedingsstoffen verliezen. Koken is een meer traditionele methode, die vooral geschikt is voor het maken van geconcentreerd druivensap of voor het bereiden van druivensap wat je later dan kan gebruiken.

Koken doe je door de druiven in een pan met water te laten sudderen totdat de schillen van de druiven openbarsten en het sap vrijkomt. Het druivensap wordt daarna gezeefd en vervolgens eventueel weer gekookt om de smaak te concentreren. Deze traditionele methode met de kookpan is handig als je grote hoeveelheden druivensap wilt maken voor opslag, maar je hebt met de pan wel minder verse druivensap en je verliest net als met de sapcentrifuge ook hoogstwaarschijnlijk voedingsstoffen.

Ben je zo wat wijzer geworden en weet je hoe je druivensap kunt gaan maken? Wij zijn benieuwd hoe jij deze tips hebt ervaren en of je al hiermee aan de slag bent gegaan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel! Mocht je bijvoorbeeld nog willen weten hoe je naast druivensap ook vlierbessen sap maakt? Lees dan verder in ons artikel over vlierbessen sap maken.

Druiven sap maken
Veelgestelde vragen over druivensap maken

Hoe maak je druivensap van verse druiven?

Om druivensap te maken van verse druiven, begin je met het wassen van de druiven. Vervolgens plet je ze met een stamper of gebruik je een blender om het sap eruit te halen. Het sap kan vervolgens gezeefd worden om de pulp te verwijderen en gekoeld geserveerd worden.

Welke druivensoorten zijn het beste voor druivensap?

De beste druivensoorten voor druivensap zijn vaak de zoetere variaites, zoals Concord, Muscat en Thompson Seedless. Deze druiven hebben een hoog suikergehalte en een rijke smaak, wat resulteert in heerlijk druivensap.

Hoe lang kun je zelfgemaakt druivensap bewaren?

Zelfgemaakt druivensap kan in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen worden bewaard. Als je het langer wilt bewaren, kun je het sap invriezen of conserveren door het te pasteuriseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *