Het maken van bieten sap is geen moeilijk proces, velen gingen je namelijk al voor, maar met ons artikel over bieten sap maken leggen we je het graag stapsgewijs uit. Naast dat we uiteraard de voordelen van bieten sap uitleggen. Het maken van bieten sap begint met het uitkiezen van verse, biologische bieten. Na het wassen en schillen van de bieten, dien je de bieten in stukken te snijden en vervolgens doe je ze in je blender of sapcentrifuge. Maar daarover later meer. Voor diegenen die de aardse smaak van bieten niet fijn vinden vinden, kan bieten sap worden gemengd met andere fruit en groenten, zoals appel, wortel of citroen voor een zoetere en frissere smaak.
Waarom bieten sap maken?
Wat maakt bieten sap nu zo bijzonder? Het antwoord daarop zit ‘m meer in de voordelen qua gezondheid. Bieten zijn net als gezonde smoothies rijk aan essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine C, ijzer, magnesium, foliumzuur en kalium. Daarnaast bevatten bieten antioxidanten en nitraten, stoffen die een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de algehele gezondheid. Nitraten in bieten worden in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide, een molecuul dat helpt bij het ontspannen en verwijden van bloedvaten. Dit kan de bloeddruk verlagen.
Maar het meest opmerkelijke qua gezondheid zit ‘m in het sporten. Onderzoek (wat ook het Voedingscentrum aangeeft) heeft aangetoond dat het regelmatig drinken van bieten sap de zuurstofopname door de spieren kan verbeteren, waardoor uithoudingsvermogen en prestaties tijdens het sporten worden verhoogd. Dit is met name goed voor duursporters. Zij drinken ook regelmatig bieten sap.
Daarnaast speelt bieten sap een rol in de ontgifting van het lichaam. Bieten bevatten betalains, een soort antioxidant die helpt bij het ontgiften van de lever en het afvoeren van schadelijke stoffen uit het lichaam. Dit kan de algehele gezondheid van de lever verbeteren en het lichaam helpen zich te ontdoen van gifstoffen. Wat ook ten goede komt aan het immuunsysteem. Tot slot zitten in bieten sap, net als in onze ontbijt smoothie met havermout, ook veel vezels, wat weer goed is voor de spijsvertering.
Maar naast de voordelen hebben bieten ook wel wat kleine nadelen, bieten bevatten van nature suikers, dus mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn met het drinken van bieten sap. Daarnaast kan het drinken van grote hoeveelheden bieten sap bij sommige mensen leiden tot een tijdelijke verkleuring van urine en ontlasting, dit is onschuldig, maar kan wel voorkomen.
Beste bieten sap recept
Zoals je van ons gewend bent weer een basisrecept voor het maken van bieten sap. Wij gingen je met dit basisrecept al voor en kunnen je ‘m zeker aanbevelen. Ook hebben we de bereiding uitgelegd met een sapcentrifuge en met een blender. Wel zo makkelijk wat ons betreft. Lees verder:
Ingrediënten voor bieten sap:
- 2 middelgrote rode bieten;
- 1 grote appel (een wat zoete appel zoals de Fuji);
- 1 wortel (extra voeding en zoetigheid);
- 1/2 citroen (geperst);
- Een klein stukje gember (1 cm is voldoende);
- Wat verse muntblaadjes.
Benodigdheden:
- Een sapcentrifuge of blender;
- Mes en snijplank;
- Zeef of kaasdoek (wanneer je een blender gebruikt);
- Glas of karaf om de bieten sap in te serveren;
Bereiden van bieten sap:
Voorbereiding: begin met het goed wassen van de bieten, appel, wortel en gember. Schil de bieten en wortel indien ze niet biologisch zijn, anders kun je de schil laten zitten voor extra vezels. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes die geschikt zijn voor je sapcentrifuge of blender;
Bieten sap maken in een sapcentrifuge:
- Plaats de stukken bieten, appel, wortel en gember in de sapcentrifuge;
- Pers het sap uit en vang het op in een kan, karaf of glas;
- Voeg het sap van de halve citroen toe en roer goed door. Dit helpt om de aardse smaak wat weg te nemen en zorgt met de citroen voor een frisse(re) smaak;
Bieten sap maken in een blender:
- Voeg de gesneden bieten, appel, wortel, gember en het sap van de halve citroen toe aan je blender;
- Voeg een klein beetje water toe voor het mengen;
- Blender op hoge snelheid tot alles goed gemengd is;
- Giet het mengsel door een zeef of kaasdoek om het sap van de pulp te scheiden. Druk goed aan om al het sap eruit te halen.
Et voilà, je bieten sap is gemaakt en je kunt het nu serveren in een glas of karaf. Uiteraard kun je het bieten sap, mits goed afgesloten, ook een paar dagen bewaren in de koelkast, voordat je het opdrinkt. Enjoy! Mocht je tips hebben voor het maken van bieten sap, laat het ons weten via een reactie die je kunt toevoegen onderaan dit artikel, of via de mail.