Smoothies zijn al jaren populair, zeker in combinatie met fruit. De meeste mensen denken in ieder geval bij smoothies direct aan fruit, maar groente begint ook zeker een vaste plek in de blender te veroveren. Naast de bekende groene groenten, zoals spinazie en boerenkool, is er ook een verrassende nieuwkomer in de wereld van groene smoothies, namelijk: andijvie. Deze licht bittere bladgroente, vaak gebruikt in de traditionele Nederlandse stamppotten, blijkt een prima basis te zijn voor een voedzame, lekkere smoothie. In dit artikel ontdek je waarom andijvie uniek is, geven we je als vanouds weer een basisrecept mee en geven we je een conclusie mee over de andijvie smoothie. Lees verder en ga straks lekker aan de slag met deze bladgroente!
Wat andijvie uniek maakt
Andijvie is een groene bladgroente die behoort tot de cichoreifamilie, waartoe ook witlof en radicchio behoren. Wat andijvie onderscheidt van andere groenten, is zijn unieke smaakprofiel: licht bitter met een knapperige textuur. Dit maakt het een veelzijdig ingrediënt dat zowel rauw als gekookt kan worden gebruikt. Wat veel mensen niet weten, is dat andijvie ook rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat een grote hoeveelheid vitamine A, C, K en foliumzuur. Bovendien is andijvie een goede bron van mineralen, zoals kalium, calcium en ijzer, wat ook een lekkere en gezonde bijkomstigheid is. Maar wat het ook een ideale groente maakt voor elk dieet!
Recept andijvie smoothie
Hierbij een basisrecept vanuit Yuice om direct te starten met andijvie smoothie en om lekker te gaan variëren met deze bladgroente in een blender:
Ingrediënten andijvie smoothie:
- 1 handvol verse andijvie (gewassen en gesneden);
- 1 rijpe banaan;
- 1/2 appel, in stukjes gesneden;
- 1/2 kopje amandelmelk of andere melk naar keuze;
- 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad (voor extra vezels en omega-3);
- 1 eetlepel honing;
- Handvol ijsblokjes (hoeft niet per se, maar voor extra frisheid).
Bereiding andijvie smoothie:
- Voeg alle ingrediënten toe aan je blender;
- Mix met de blender op hoge snelheid, totdat het een romige massa is;
- Proef de andijvie smoothie en pas eventueel de zoetheid aan door extra honing of banaan toe te voegen;
- Schenk de smoothie in een glas en geniet.
Tips voor het maken van de perfecte andijvie smoothie
Combineer met zoetere groenten of fruit: omdat andijvie een licht bittere smaak heeft, kan het lekkerder zijn om het te combineren met zoetere groenten en/of fruit zoals bananen, appels of peren. Dit helpt voor een betere balans qua bitterheid en zoetheid;
Varieer met groene groenten: andijvie kan ook goed worden gecombineerd met andere groene groenten in je smoothie, zoals spinazie, boerenkool of zelfs broccoli (onlangs schreven we ook een interessant artikel over de broccoli smoothie);
Begin met kleine hoeveelheden: als je niet gewend bent aan de smaak van andijvie in een smoothie, begin dan met een kleine hoeveelheid en verhoog de portie andijvie geleidelijk aan, mocht je meer smoothies gaan maken.
Conclusie over de andijvie smoothie
De groente smoothie is een goede manier om de voordelen van verschillende groenten, waaronder andijvie, in je dagelijkse eet- en drinkpatroon op te nemen. Door alle vitamines en mineralen is andijvie een hele goede aanvulling op elke smoothie. Begin vandaag nog met het ontdekken van deze bladgroente (zeker in een smoothie) en ontdek hoe deze eenvoudige groente je smoothies kunnen verrijken. Of maak gewoon direct met ons basisrecept een andijvie smoothie. Enjoy!
Waarom is andijvie een goed ingrediënt voor smoothies?
Andijvie is een voedzame groente, die rijk is aan vezels, vitamine K en foliumzuur. Het heeft een milde smaak en voegt een groene boost toe aan smoothies, zonder dat het de smaak te overheersend maakt.
Hoe kan ik de bittere smaak van andijvie in een smoothie verminderen?
Om de bittere smaak van andijvie in een smoothie te verminderen, kun je zoetere ingrediënten zoals banaan, mango of appel toevoegen. Een vleugje citroensap of honing kan ook helpen om de smaak in balans te brengen.
Welke andere ingrediënten passen goed bij andijvie in een smoothie?
Andijvie combineert goed met een verscheidenheid aan ingrediënten, zoals avocado, komkommer, appel, gember en citrusvruchten. Voor een romige textuur kun je ook Griekse yoghurt of amandelmelk toevoegen.